Основні поняття термодинаміки.



     В давні часи люди використовували в якості знарядь праці прості механізми: важелі, похилі площини. Протягом тисячоліть праця з деякими  механізмами здійснювалася за рахунок механічної енергії вітру, падаючої води; найчастіше використовувалася енергія людей та тварин.
     Біля 200 років тому назад почалося широке застосування в техніці другого виду енергії – внутрішньої. Зараз біля 80 % енергії, що використовується людством – це внутрішня енергія палива. Тому важливо вияснити, як внутрішня енергія використовується для отримання механічної роботи.
      Розділ фізики, який виник, вивчаючи ці питання, називається термодинамікою.
Сьогодні ми вивчимо «Основні поняття термодинаміки.»
Отже, термодинаміка – це наука про теплові явища, що базується на деяких загальних законах, що відносяться до перетворення енергії. Ці закони справедливі для всіх тіл незалежно від їхньої будови.
       Спробуйте пригадати все, що ви пов’язуєте зі словосполученням «Теплові явища». Склади схему «Сонечко» на аркуші паперу написавши  теплові явища.


Відкрийте підручник сторінка 218 . 
Переглянемо відео і пригадаємо те що вчили в 9 класі. Законспектуйте основне!


Спробуємо розв'язати завдання




Домашнє завдання 
Розв’яжіть задачу
Яку масу льоду, взятого за температури  -10 оС , можна розплавити, виливши на нього свинець масою 100 г?  Свинець має температуру плавлення (λл = 332400 Дж/кг, λсв = 24300 Дж/кг).

 Карантин це не канікули тому виконуємо домашні завдання вчасно і надсилаємо на перевірку.



Немає коментарів:

Дописати коментар