Кипіння. Питома теплота пароутворення.

До якої температури можна нагріти воду? Чи є сенс збільшувати потужність пальника, щоб прискорити готування борщу? Як закип’ятити воду за допомогою снігу? На деякі запитання ви знайдете відповіді в цьому уроці, на деякі зможете відповісти самі після його вивчення.

Тема уроку "Кипіння. Питома   теплота пароутворення."

Відкрийте підручник § 14. 
Проведемо експеримент. Поставимо каструлю з водою на плиту. Нагріватимемо воду за допомогою плити.
Через якийсь час дно та стінки каструлі вкриються бульбашками. Ці бульбашки утворені розчиненим у воді повітрям. Річ у тім, що в рідині завжди є розчинені гази, однак зі збільшенням температури розчинність газів зменшуєть­ся, а «зайвий» газ виділяється у вигляді бульбашок. Оскільки бульбашки перебува­ють у воді, то в них, окрім повітря, є ще й водяна пара.
Переглянемо відео

Кипіння - це процес пароутворення, що відбувається в усьому об'ємі рідини й суп­роводжується утворенням і зростанням бульбашок пари.
Температура, за якої рідина кипить, нази­вають температурою кипіння. Температура кипіння залежить від зовнішнього тиску. Зі збіль­шенням зовнішнього тиску температура кипіння рідини зростає. Зовнішній тиск зменшується, температура кипіння рідини знижується. Температура кипіння залежить від роду речовини.


Речовина
Температура кипіння

Речовина
Температура кипіння
Водень
-253

Гліцерин
290
Кисень
-183

Олія
310
Ефір
35

Ртуть
357
Спирт
78

Свинець
1740
Молоко
100

Мідь
2567
Вода
100

Залізо
2750
Процес кипіння — це процес переходу рідини в пару, і цей процес іде з поглинанням енер­гії. Тому для підтримування кипіння рідини до неї потрібно підводити певну кількість теплоти. Ця енергія йде на розривання міжмолекулярних зв'язків і утворення пари.
Питома теплота пароутворення - це фізична величина, що ха­рактеризує певну речовину й дорівнює кількості теплоти, яку не­обхідно передати рідині масою 1кг, щоб за незмінної температури перетворити її на пару.
Питому теплоту пароутворення позначають символом L і об­числюють за формулою 
  де Q – кількість теплоти, яка отримана рідиною, m – маса пари.
Питома теплота пароутворення показує, на скільки за даної температури внутрішня енергія 1кг речовини в газоподібному стані більша, ніж внутрішня енергія 1 кг цієї самої речовини в рідкому стані.

З формули для визначення питомої теп­лоти пароутворення дістанемо одиницю цієї величини в СІ – джоуль на кілограм (Дж/кг).
Питому теплоту пароутворення  речовин визначають дослідним шляхом і заносять до таблиць.
Речовина
L, Дж/кг

Речовина
L, Дж/кг
Вода
2300 000

Ефір
400 000
Аміак
1400 000

Ртуть
300 000
Спирт
900 000

Повітря
200 000

Закріпимо вправою натиснувши тут⇇ або за посиланням join.naurok.ua.   Код доступу 970834. 

Домашнє завдання 
Опрацювати § 14.
Виконати тести 

Немає коментарів:

Дописати коментар