До якої температури можна нагріти воду? Чи є сенс збільшувати потужність пальника, щоб прискорити готування борщу? Як закип’ятити воду за допомогою снігу? На деякі запитання ви знайдете відповіді в цьому уроці, на деякі зможете відповісти самі після його вивчення.
Тема уроку "Кипіння. Питома теплота пароутворення."
Проведемо експеримент. Поставимо каструлю з водою на плиту. Нагріватимемо
воду за допомогою плити.
Переглянемо відео
Кипіння - це процес пароутворення, що відбувається в усьому об'ємі рідини й супроводжується утворенням і зростанням бульбашок
пари.
Температура, за якої рідина
кипить, називають температурою кипіння. Температура
кипіння залежить від зовнішнього тиску. Зі збільшенням зовнішнього тиску температура
кипіння рідини зростає. Зовнішній тиск зменшується, температура
кипіння рідини
знижується. Температура кипіння залежить від роду речовини.
Речовина
|
Температура кипіння
|
|
Речовина
|
Температура кипіння
|
Водень
|
-253
|
|
Гліцерин
|
290
|
Кисень
|
-183
|
|
Олія
|
310
|
Ефір
|
35
|
|
Ртуть
|
357
|
Спирт
|
78
|
|
Свинець
|
1740
|
Молоко
|
100
|
|
Мідь
|
2567
|
Вода
|
100
|
|
Залізо
|
2750
|
Процес кипіння — це процес
переходу рідини в пару, і цей процес іде з поглинанням енергії. Тому для підтримування кипіння рідини до неї потрібно
підводити певну кількість теплоти. Ця енергія йде на розривання міжмолекулярних зв'язків
і утворення пари.
Питома теплота пароутворення
- це фізична величина, що характеризує певну речовину й дорівнює кількості
теплоти, яку необхідно передати рідині масою 1кг, щоб за незмінної температури
перетворити її на пару.
Питому теплоту пароутворення позначають символом L і обчислюють за формулою
де Q –
кількість теплоти, яка отримана рідиною, m – маса пари.
Питома теплота пароутворення
показує, на скільки за даної температури внутрішня енергія 1кг речовини в
газоподібному стані більша, ніж внутрішня енергія 1 кг цієї самої речовини в
рідкому стані.
З формули для визначення питомої теплоти
пароутворення дістанемо одиницю цієї величини в СІ – джоуль на кілограм
(Дж/кг).
Питому теплоту пароутворення речовин визначають дослідним шляхом і
заносять до таблиць.
Речовина
|
L, Дж/кг
|
|
Речовина
|
L, Дж/кг
|
Вода
|
2300
000
|
|
Ефір
|
400
000
|
Аміак
|
1400
000
|
|
Ртуть
|
300
000
|
Спирт
|
900
000
|
|
Повітря
|
200
000
|
Домашнє завдання
Опрацювати § 14.
Виконати тести
Немає коментарів:
Дописати коментар