Квантові генератори та їх застосування.

Про корпускулярно-хвильовий дуалізм світла так влучно сказав фізик Брегг: «Невже ми повинні вважати, що світло складається з корпускул у понеділок, вівторок і середу, коли ми виконуємо досліди з фотоелементом і ефектом Комптона, і вважати собі його хвилями у четвер, п’ятницю та суботу, коли ми працюємо з явищами дифракції та інтерференції? » Такий вислів підтверджує те, що проблема розуміння корпускулярнохвильового дуалізму хвилювала навіть відомих вчених-фізиків, непросто завойовувала їх розуміння. «Хамелеон». Цей приклад запропонував італійський фізик Луіджі Аккарді, багато праць якого присвячено саме розтулмаченню та ітерпретуванню проблеми квантової механіки. Нехай є хамелеон, який живе на дереві. Коли він сидить на гілці, він має коричневий колір, а коли на листочках – зелений. Експериментатор ставить собі запитання: «Який справжній колір хамелеона?» Для цього зачиняє його в ящику. Але, щоб побачити колір хамелеона, потрібно його виманити з ящика, так як всередині його не видно. Якщо експериментатор покладе їжу на листя, хамелеон прийме зелений колір, якщо на гілку – коричневий. Ніщо нам не свідчить, що хамелеон має чітке забарвлення. Не можна одночасно спостерігати хамелеона і зеленим, і коричневим. А процедура визначення кольору є взаємовиключенною.
 

Сьогодні ми поговоримо про "Квантові генератори та їх застосування." або іншими словами про лазери.

 Відкриваємо підручник § 38
Переглянемо відео та законспектуємо головне

Лазери – генератори індукованого когерентного випромінювання.
Мазер квантовий генератор, який випромінює когерентні радіохвилі у сантиметровому чи міліметровому діапазоні (довжина хвилі порядку сантиметра).


Випромінювання, яке відбувається без зовнішніх причин, що змінюють енергію атома, називають самочинним, або спонтанним випромінюванням.
Індуковане (вимушене) випромінювання − випромінювання, що виникає у збудженому атомі при переході в нормальний стан під дією зовнішніх факторів (наприклад, під впливом світла).
Спробуйте пригадати де використовуються лазери . Склади схему «Сонечко» на аркуші паперу написавши застосування.

Перевіримо, що ви запам'ятали за допомогою тесту   або за посиланням join.naurok.ua .Код доступу 913149


Домашнє завдання 
Опрацювати  § 38 
Повторити  § 24-35
Властивості лазерного випромінювання
Властивості лазерного випромінювання
Властивості лазерного випромінювання

Немає коментарів:

Дописати коментар