Атмосферний тиск. Вимірювання атмосферного тиску.

Повторимо  вивчене на попередньому уроці виконавши тести  за посиланням join.naurok.ua . Код доступу 485694. 
Коли ми робимо, наприклад, ковток чаю, навряд чи
розмірковуємо над фізикою цього процесу. Проте він,
так само як і багато інших процесів, відбувається завдяки
тиску повітря навколо нас — атмосферному тиску.
Відкриємо для себе деякі важливі властивості цього
тиску та навчимося його вимірювати.
Тема уроку "Атмосферний тиск. Вимірювання атмосферного тиску."
Відкриємо підручник  §  25
Давайте переглянемо відео та законспектуємо основне.


    Нашу планету Земля оточує потужна газова оболонка, яку називають атмосферою (від грецьких слів атмос — пара і сфера — куля).
Дослідження навколоземного простору за допомогою штучних супутників Землі показали, що її атмосфера займає тисячу і більше кілометрів у висоту. Різкої межі вона не має. її верхні шари дуже розріджені і поступово переходять у безповітряний міжпланетний простір (вакуум). Зі зменшенням висоти густина повітря зростає. Майже 80 % всієї маси повітряної оболонки Землі зосереджено в межах 15 км над Землею.
Дослідами встановлено, що при температурі 0 °С маса 1 м3 повітря на рівні моря дорівнює 1,29 кг. На повітряні шари діє сила тяжіння, тому верхні шари тиснуть на середні, а середні — на нижні. Найбільшого тиску, зумовленого вагою всієї атмосфери, зазнають поверхня Землі, а також усі тіла, які на ній розміщуються.
Тиск, який створює атмосфера на всі тіла, що в ній перебувають, а також на земну поверхню, називають атмосферним тиском.

 Дослід Торрічеллі. В 1634 року італійський  учений Торрічеллі, вперше експериментально визначив значення атмосферного тиску. Для цього він взяв скляну трубку завдовжки близько 1 м, один кінець якої запаяно, заповнив її ртуттю і, закривши отвір другого кінця, перевернув та занурив трубку у посудину із ртуттю. Потім отвір було відкрито, частина ртуті із трубки  вилилась в посудину, а в трубці залишився стовп ртуті висотою h (над ним у

трубці утворюється безповітряний простір, заповнений парами ртуті).

       

       


   
 Домашнє завдання 
Опрацювати § 25
Вправа 25 № 4
    


Немає коментарів:

Дописати коментар