Питома теплота плавлення.

Повторимо  вивчене на попередньому уроці

Якщо взяти шматок свинцю або олова, розплющити його молотком і покласти на кінчик ножа, а потім внести у полум’я свічки, то можна спостерігати, що метал … розплавиться (це можна перевірити голкою). Якщо ж його влити у чашку з водою, то він … знову кристалізується.
Уявіть, що метал – це людська душа: коли ми людині говоримо лагідні слова, компліменти, о душа у неї стає м’якою, а коли говоримо грубощі, то вона твердне. Так і метал: коли знижувати його температуру, то він кристалізується. Отож не скупіться на добрі слова, тоді поруч себе побачите більше добрих людей.
Та повернемося до нашого уроку. Сьогодні з вами, ми вчитимемося розраховувати кількість теплоти, що виділяється в процесі кристалізації та необхідна для плавлення речовини, з питомою теплотою плавлення.
Тема уроку "Питома теплота плавлення."
Відкрийте підручник § 12. 
 Вивчення процесів плавлення і кристалізації показало, що кількість теплоти, яку необхідно витратити на плавлення певної аси речовини, дорівнює кількості теплоти, що виділяється під час її кристалізації.

Крім того, зміна внутрішньої енергії речовини в ході цих процесів є прямо пропорційною масі речовини.
Виникає запитання: чи однакову кількість теплоти необхідно витратити на плавлення різних речовин однакової маси?
Логічно припустити, що різну, адже сили взаємодії між частинками різних речовин є різними, тому на руйнування різних кристалічних ґраток напевне потрібна різна кількість енергії. І це справді так. Фізики порахували: наприклад, щоб розплавити 1кг льоду, йому потрібно передати в 10разів більше теплоти, ніж для плавлення 1кг свинцю.
Фізична величина, що характеризує певну речовину й дорівнює кількості теплоти, яку необхідно передати твердій кристалічній речовині масою 1кг, щоб за температури плавлення повністю перевести її в рідину, отримала назву питома теплота плавлення.
Питому теплоту плавлення позначають символом λ (лямбда) і обчислюють за формулою , де Q – кількість теплоти, необхідна для плавлення речовини масою m.
З формули для визначення питомої теплоти плавлення речовини дістанемо одиницю цієї величини в СІ – джоуль на кілограм .
Питома теплота плавлення вказує, на скільки за температури плавлення внутрішня енергія 1кг речовини рідкому стані більша, ніж внутрішня енергія 1кг цієї речовини у твердому стані.
У цьому фізичний зміст питомої теплоти плавлення.
Питому теплоту плавлення визначають дослідним шляхом і фіксують в таблицях.
З формули для визначення питомої теплоти плавлення дістанемо формулу для обчислення кількості теплоти, яку необхідно передати твердій речовині масою m, щоб перетворити її на рідину за температури плавлення.
Переглянемо відео та законспектуйте основне! та розв’яжемо задачі


Закріпимо вивчене виконавши тести за посиланням https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=243351 або join.naurok.uaКод доступу 243351


Домашнє завдання 
Опрацювати § 12. 
Вправа 12 № 1




Немає коментарів:

Дописати коментар