Сполучені посудини. Манометри. Гідравлічний прес.

Повторимо  вивчене на попередньому уроці виконавши тести  за посиланням join.naurok.ua . Код доступу 863955.

Мешканці сучасного Риму досі користуються залишками водогону, що побудований ще давніми римлянами. Для водогону вони використовували труби поверх землі, що можна було керувати поставкою води. Звичайно, набагато простіше було прокладати труби в землі, але римські інженери в ті часи не знали про закон сполучених посудин. Вони боялися, що у водоймищах, з'єднаних дуже довгою трубою, вода не встановиться на одному рівні. Довжина однієї з труб, Аква Марції, 100км, хоча пряма відстань між її кінцями набагато менша (майже 50км). Римляни надавали водогінним трубам рівномірного ухилу вниз на всьому шляху, тому часто доводилося прокладати труби в обхід. Півсотні кам'яної кладки прийшлося прокладати через незнання елементарного закону фізики.
Тема уроку 
"Сполучені посудини. Манометри. Гідравлічний прес."
Відкриємо підручник  § 26
Давайте переглянемо відео 



     З'єднані між собою посудини, в яких рідина може вільно перетікати з однієї посудини в іншу, називають сполученими посудинами.

     У сполучених посудинах вільні поверхні однорідної рідини встановлюються на одному рівні.


                 Якщо рідини в колінах будуть неоднорідними, то одержимо:
Отже,  висоти  різнорідних  рідин,  відлічувані  від  рівня  поверхні  їх
стикання, у сполучених посудинах обернено пропорційні їх густинам.
Неподалік від С.-Петербурга знаходиться Петергоф — ансамбль парків, палаців і фонтанів. Це єдиний ансамбль у світі, фонтани якого (їх понад 100) працюють без насосів і складних водонапірних споруджень. Тут використовується принцип сполучених посудин — різниця в рівнях, на яких розташовані фонтани й ставки-водосховища.
Рівень рідини в сполучених посудинах залежить від зовнішнього тиску. Це явище використане для побудови рідинних манометрів — приладів для вимірювання тиску.

Домашнє завдання
Опрацювати § 26 Вправа 26 № 3


Немає коментарів:

Дописати коментар