ККД нагрівника. Розв'язування задач на ККД нагрівника.

Для спалювання палива використовують різні нагрівники: печі та каміни, газові котли, пальники й спиртівки, примуси, паяльні лампи та інше.

Тип нагрівника залежить від виду палива, яке в ньому згоряє, і від того, для чого використовують теплоту. Наприклад, якщо потрібно опалювати помешкання, а паливом є газ, то доцільно придбати газовий котел; для фізичних дослідів, під час яких паливом буде спирт, як нагрівник слід обрати спиртівку. Проте навіть за допомогою найсучасніших нагрівників неможливо повністю використати всю енергію,що «накопичена» в паливі. По-перше, жодне паливо не може в реальних умовах згоріти повністю. По-друге, якась частина енергії витрачається марно (наприклад, виноситься з продуктами згоряння, іде на нагрівання навколишнього середовища).  Тому важливим є визначити коефіцієнт корисної дії. 

Тема уроку "ККД нагрівника. Розв'язування задач на ККД нагрівника."

Коефіцієнт корисної дії нагрівника — це фізична величина, яка характеризує ефективність нагрівника й дорівнює відношенню корисно спожитої теплоти до всієї теплоти, яка може бути виділена під час повного згоряння палива.
Де η — коефіцієнт корисної дії нагрівника; Qкор — корисно спожита теплота; Qповна — теплота, яка може бути виділена в процесі повного згоряння палива.

Розв'яжемо задачі на ККД нагрівника.


Закріпимо  вивчене на попередньому 

уроці натиснувши тут⇇ або за посиланням join.naurok.ua.  

 Код доступу 312142 




Домашнє завдання.
Повторити § 15
Вправа 15 № 4

Немає коментарів:

Дописати коментар