Механічні властивості твердих тіл


4 урок 11 клас
Механічні властивості твердих тіл

На попередньому уроці ми вивчали будову та властивості твердих тіл. Пропоную пройти короткий тест, щоб пригадати. Код доступу 358932. Завдання необхідно виконати до  22 березня 16:00. 


Відкрийте підручник § 35.
Сьогодні ми вивчимо "Механічні властивості твердих тіл". 
Для цього перегляньте


  • Механічні деформації — це зміна форми і розмірів тіла під дією зовнішніх сил. Унаслідок деформації ви­пікають сили пружності, які їй протидіють. Сили пружності є рівнодійними сил міжмолекулярної взаємодії.

    Види деформації: 
    • Пружна — деформація, яка зникає після припинення дії зовнішньої сили, що спричинила цю деформацію.
    • Пластична — деформація, яка повністю або частково зберігається після припинення дії зовнішньої сили. Пружні і пластичні властивості тіла залежать від його хімічного складу, температури, розмірів, величини деформації.
    Закон ГукаПри невеликих деформаціях розтягу або стиску механічна напруга прямо пропорційна до відносного видовження: σ = εЕ, де Е — модуль Юнга (модуль пружності), що залежить від роду речовини, таблична величина.  Одиницею вимірювання модуля Юнга у СІ є 1 Па.
    Оскільки Fпр/S = εЕ, тоді Fпр = k |Δl|, де k=ES/lo - жорсткість тіла
    Діаграма розтягу — експериментально отриманий графік залежності механічної напруги від відносного видовження.
     ОА — ділянка пропорційності, на якій справджується закон Гука; σпроп  — межа пропорційності (точка А) — максимальна механічна напруга, за якої ще справджується закон Гука.
    ОВ — ділянка пружності, на якій деформація ще залишається пружною; σпр — межа пружності (точка В) — максимальна механічна напруга, за якої деформація ще залишається пружною. CD — ділянка текучості, на якій тіло видовжується за незмінної механічної напруги.
    DE— деформація супроводжується утворенням тонкого перешийка, що призводить до зростання механічної напруги; σм  — межа міцності (точка Е) — максимальна механічна напруга, за якої тіло ще не руйнується. Дані промежу міцності містяться в таблицях. Максимальна сила пружності, що виникає у деформованому тілі, дорівнює Fmax =  σмS
     Запас міцності n — відношення межі міцності до прикладеної механічної напруги: n =σм/σ  
  • Спробуємо розв'язати завдання 
Вправа 35 № 1
Для закріплення та перевірки знань виконай тест за посиланням.  Завдання необхідно виконати до  24 березня 11:00. Код доступу 180966. 

1 коментар: