Атомне ядро. Протонно-нейтронна модель атомного ядра. Нуклони. Ізотопи. Ядерні сили та їх особливості. Стійкість ядер. Роль електричних і ядерних сил у забезпеченні стійкості ядер.

Уявіть собі перші теплі весняні дні та велику перерву в школі. Ледь пролунав дзвоник — і першокласники миттю розбігаються шкільним подвір’ям. Здається, немає сили, що може утримати їх разом. На перший погляд, протони в ядрі
мають поводитися подібно до цих школярів — «розбігтися» в різні боки під впливом електростатичних сил відштовхування, а саме ядро має миттєво розвалитися. Але ж цього не відбувається! Логічно припустити, що є якісь інші сили, які утримують протони разом. Що це за сили?
Сьогодні тема уроку "Атомне ядро. Протонно-нейтронна модель атомного ядра. Нуклони. Ізотопи. Ядерні сили та їх особливості. Стійкість ядер. Роль електричних і ядерних сил у забезпеченні стійкості ядер."
Відкриваємо підручник § 39 
Переглянемо відео до 7:22 хв

1.     Будова атома та його складники
Протони і нейтрони, маса кожного з яких приблизно 1800 разів більша за масу електрона, утворюють важке позитивне ядро дуже малих розмірів . Протони і нейтрони, які разом називають нуклонами, утримуються всередині ядра ядерними силами притягання.
Зверніть увагу! Між нуклонами немає сил відштовхування.
Різні типи атомних ядер відрізняються один від одного кількістю протонів і нейтронів, що в них містяться. Сумарну кількість нуклонів в атомі називають масовим (нуклонним) числом і позначають символом А. Маса атома зі знаною точністю збігається з масою ядра, оскільки маса електрона набагато менша за масу нуклона.
Кількість протонів у ядрі називають протонним (зарядовим) числом і позначають символом Z. Протонне число легко визначити, скориставшись Періодичною системою хімічних елементів Д. І. Менделєєва. Порядковий номер елемента в періодичній таблиці відповідає кількості протонів у його ядрі.
Для позначення ядра атома хімічного елемента перед символом елемента вгорі вказують нуклонне число А, а внизу – протонне число Z.
Однією з основних характеристик атомного ядра – електричний заряд. До складу атома входить протон – ядра атомів найлегшого ізотопу Гідрогену. Відкриття наявності ще однієї частинки, яка входить до складу атома, було відкрито набагато пізніше, через 12 років. Цією частинкою виявився нейтрон – виявив Резерфорд при проведенні досліду з вивчення властивостей випромінювання, що виникає внаслідок опромінення Берилію  - частинками.
Ізотопи – атоми того самого хімічного елемента, ядра яких містять однакове число протонів, але різну кількість нейтронів.
2.     Ядерні сили
Ядерні сили є найбільш потужними серед чотирьох відомих на сьогодні взаємодій: гравітаційної, слабкої, електромагнітної та сильної.
Основні властивості
1.     Коткотривалі сили
2.     Дуже потужні
3.     Є силами притягання
4.     Діють між будь-якими нуклонами
5.     Властивість насичення – полягає в тому, що нуклон виявляється здатним до ядерної взаємодії одночасно лише з невеликою кількістю нуклонів сусідів.
Домашнє завдання 

Опрацювати § 39 п.1-2.
Вправа 39 № 1

Немає коментарів:

Дописати коментар