Умови плавання тіл.

У побуті для приготування розчину солі певної густини господині користуються таким прийомом. Вони занурюють у розчин сире яйце: якщо густина розчину замала, то яйце тоне, якщо достатня — спливає. Так само під час консервації визначають і густину цукрового сиропу. Сьогодні ви дізнаєтесь, коли тіло плаває в рідині чи газі, коли спливає і коли тоне.
Тема уроку "Умови плавання тіл."

Відкриємо підручник  § 28 

У м. Солотвино Закарпатської області є, на пер­ший погляд, дивне озеро. З давніх часів люди вважа­ли, що на його дні живе чаклун, який нікому не дає змогу заходити у його володіння. Намагався селянин викупати свого коня в озері та не встиг він ступити в нього, як утратив рівновагу і впав. Предмети, кинуті у воду, не тонули, а підтримувалися незрозумілою для людей силою. Про це озеро складали сумні ле­генди... І вода, і земля тут «прокляті» Богом.
Що ж це за диво-вода у цьому озері, у якому не тонуть предмети? Чи можна примусити плавати тіло, яке за звичайних умов тоне у воді?
Розглянемо плавання тіл з точки зору фізики.



    Якщо тіло, що спливає, досягає поверхні рідини, то при подальшому його русі вгору архімедова сила зменшуватиметься, тому, що буде зменшуватися об'єм зануреної частини тіла, а архімедова сила дорівнює вазі рідини в об'ємі зануреної в неї частини тіла.    Якщо архімедова сила дорівнюватиме силі тяжіння, тіло зупиниться і буде плавати на поверхні рідини, частково занурившись у неї.    Судна, які плавають по річках, озерах, морях і океанах, збудовано з різних матеріалів неоднакової густини. Корпус суден звичайно виготовляють із сталевих листів. Усі внутрішні кріплення, що надають суднам міцності, теж виготовляють з металів. Побудова суден потребує десятків інших матеріалів, що мають порівняно з водою як більшу, так і меншу густину. Завдяки ж чому судна тримаються на воді, беруть на борт і перевозять великі вантажі?Це ми розглянемо у навчальному проекті  «Розвиток судно -  та повітроплавання.
Закріпимо вивчене на  уроці виконавши 

тести  натиснувши 👉тут👈 за 

посиланням join.naurok.ua . Код доступу 224839.

Домашнє завдання 

Опрацювати § 28

Вправа  28 №3

Немає коментарів:

Дописати коментар