Період напіврозпаду. Закон радіоактивного розпаду.

Досліджуючи перетворення радіоактивних речовин, Резерфорд експериментально встановив, що їх активність з часом зменшується. Так, активність радону зменшується в два рази вже через 1 хв. Активність таких елементів, як Уран, Торій і Радій, також з часом зменшується, але значно повільніше. Для кожної радіоактивної речовини є певний інтервал часу, протягом якого активність зменшується у два рази.Сьогодні ми поговоримо про закон який це описує.


Тема уроку  "Період напіврозпаду. Закон радіоактивного розпаду."
Відкриваємо підручник § 40 п. 4-6


Made with Clipchamp




Період піврозпаду Т —це час, протягом якого розпадається половина наявної кількості радіоактивних атомів.

  • Наприклад, для ядра  період піврозпаду (становить) близько 1600 років. Отже, якщо взяти г радію, то через 1600 років його буде 0,5 г, а через 3200 років — 0,25 г. Таким чином, вихідна кількість радію повинна обернутися на нуль через нескінченний проміжок часу.

Нехай кількість радіоактивних атомів у початковий момент часу () дорівнює.

Момент часу
Формула




, враховуючи, що ,  отримаємо 


За цією формулою можна знайти у будь-який момент часу кількість атомів, що не розпалися. Період піврозпаду — стала величина, яка не може бути змінена такими доступними впливами, як охолодження, нагрівання, тиск і т. д. Для Урану-238 період піврозпаду дорівнює 4,5 млрд років, для Радію-226 — 1620 років, для Радону-222 — 3,825 доби, для Радію-С— 1,5∙10-4 с.
3. Закон радіоактивного розпаду як статистична закономірність.
Закон розпаду атомів не є законом, який керує розпадом одного атома, оскільки не можна передбачити, коли відбудеться цей розпад.
Розпад атома не залежить від віку атома, тобто атоми «не старіють». Розпад будь-якого атомного ядра — це, так би мовити, не «смерть від старості», а «нещасний випадок» у житті атома. Для радіоактивних атомів не існує поняття віку. Можна знайти лише середній час життя :

Середній час життя — це просто середнє арифметичне часу життя досить значної кількості атомів певного сорту. Передбачити, коли відбудеться розпад даного атома, неможливо. Використовуючи закон радіоактивного розпаду, можна визначити середню кількість атомів, які розпадаються за певний інтервал часу. Закон радіоактивного розпаду є статистичним законом.

Виконаємо тест для закріплення натиснувши 👉тут або за посиланням join.naurok.ua . Код доступ 487758 

Домашнє завдання 
Опрацювати § 40 
Вправа 40 № 3


Питання, які виникають у Вас та фото виконаних завдань очікую у VIBER !!!! УСПІХІВ!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар